Gezinstherapie

It takes a village to raise a child
“We hebben constant ruzie en spanning in huis”

Iedereen heeft een hechte band met een ander mens nodig. Als je verbonden bent, ben je sterker, veerkrachtiger.

“Mijn kind luistert niet naar me”

Wil je weer even echt in contact komen met elkaar? Wat bedoelt je partner nou eigenlijk tegen je te zeggen?

Mijn motto ”It takes a village to raise a child” staat centraal. Binnen een gezin zijn we vaak allemaal op zoek naar een vorm waarin je samen kunt zijn, en toch jezelf kunt blijven.

Wanneer gezinstherapie?

Ieder gezin kent weleens problemen in bepaalde periodes. Dat is heel gewoon. Maar soms zit je met elkaar vast in een patroon waar je even niet meer uitkomt samen. Het is dan beter niet te lang te wachten met hulp zoeken. Het kan helpen dat iemand van buitenaf even met jullie meekijkt en -denkt, om uit de negatieve spiraal te komen. Om het thuis weer een plek te laten zijn waar iedereen zich prettig voelt. Zo kunnen alle gezinsleden zich weer vanuit een veilig thuis ontwikkelen en de buitenwereld tegemoet treden.

Werkwijze

Vaak kan het in gesprek gaan met iemand erbij, een groot deel van de oplossing zijn. Ik kan jullie helpen te ontwarren wat nou bij wat hoort, om zo te ontdekken wat voor jullie de kern van het probleem is. Vervolgens kijken we wat er nodig is om de situatie te verbeteren. Bij jonge kinderen werk ik vaak met spelvormen. Bij jongeren wordt er meer met elkaar gepraat.

Soms kunnen opnames helpen om met elkaar terug te kijken wat er precies gebeurt. Ieder gezinslid heeft zijn eigen uitdagingen in het patroon.

Jezelf toestaan dat je het niet alleen hoeft te doen en fouten mag maken geeft ruimte voor groei en verbinding. Door samen te zoeken naar een oplossing, in plaats van een gezinslid te zien als het probleem, kom je dichter bij elkaar en zorg je voor blijvende verandering.

Wanneer nog meer gezinstherapie?

Je hebt net kinderen gekregen, en merkt dat niet alles altijd gaat zoals je zou willen. Het ouderschap vraagt weer een nieuw soort samenwerking van jullie. Jullie kunnen allebei andere ideeën hebben over opvoeding. Dat is heel begrijpelijk, omdat jullie allebei ook zelf op een andere manier zijn opgevoed.

Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Twijfels over opvoeding leiden tot spanningen in de relatie. Kinderen reageren hierop en worden ‘lastiger’ – opvoeden begint nu echt vermoeiend te worden. En dat leidt weer tot nog meer twijfels over je eigen opvoedingscapaciteiten.

Bij grote veranderingen: de kinderen zijn aan het puberen, of gaan het huis uit
Wanneer kinderen in de pubertijd komen, vraagt dat weer een ander soort ouderschap. Het kan erg wennen zijn om deze overstap als gezin met elkaar te maken. Ook als er een kind is dat het huis uitgaat, kan dat soms nieuwe en lastige situaties opleveren.

Er is veel ruzie of spanning in huis
Soms is er thuis teveel ruzie, waardoor het niet meer de gezellige, veilige plek is die het ooit wel was. Een beetje ruzie is niet erg, conflicten horen erbij, maar soms worden de ruzies te erg en te groot en weet je nauwelijks meer waar het nou precies over gaat.

Er is een probleem met je kind
Als het niet goed gaat met een van je kinderen (of met meerdere kinderen), kan dat een zware wissel trekken op het gezin. Je kind eet of slaapt niet goed, of is heel erg druk. Of je kind luistert niet meer naar je, en je hebt het gevoel de regie kwijt te raken. Wanneer het met één iemand in het gezin niet goed gaat, heeft dat vaak effect op het hele gezin.

Bij moeilijke periodes voor het gezin zoals echtscheiding en rouw
Het meemaken van een scheiding of het verliezen van een belangrijk persoon kan een grote impact hebben op je leven. Het kan je erg uit balans brengen. Je hebt zelf veel verdriet en moet er dan ook voor de kinderen zijn. Bij een echtscheiding is er het verdriet om het verlies van de relatie, je dromen en verwachtingen, maar moet je ook weer met je ex-partner het ouderschap opnieuw vormgeven. Hoe doe je dat zo goed mogelijk voor de kinderen?

Praktisch

Met welke gezinsleden?
De insteek bij gezinsgesprekken is om – waar mogelijk – met zoveel mogelijk gezinsleden te praten.Heb je alles geprobeerd om andere gezinsleden mee te krijgen, maar dat lukt niet? Individuele gesprekken kunnen zeker ook goed helpen.Mocht het vanwege de leeftijd van de kinderen of een andere reden zinvol zijn dat ik aan huis kom is dat ook een optie.

Hoeveel gesprekken?
Vaak blijken bij gezinsgesprekken 3-5 sessies al genoeg om elkaar weer beter te begrijpen.

Contact

Amsterdam-Oost
info@praktijk-wens.nl
+31 6 15 36 03 39
Btw-nummer: NL001599921B46. KVK: 62975757