Gezinstherapie

Visie

Gezinstherapie is een vorm vansysteemtherapie. Relaties, een gezin en de context waar je in leeft (werk,buurt, familie) vormen een systeem. Ook je eigen achtergrond (hechtingsrelaties)vormt jou in wie jij bent. Het is belangrijk ook hier oog en aandacht voor tehebben. We zijn sociale wezens, we hebben andere mensen nodig om ons veilig teweten. Vaak worden problemen in stand gehouden door reacties van anderen.Binnen een sociaal systeem beïnvloeden mensen elkaar. Gedachten, gedragingen,gevoelens en verwachtingen ontstaan in wisselwerking met anderen, ook al kan deintensiteit van relaties binnen systemen variëren.

  Wanneer gezinstherapie?

  Er kunnen veel verschillende momenten en manieren zijn om gezins/systeemtherapie aan te gaan:

  • Bij een overgangsfase zoals geboorte, een gezin vormen, kinderen in de pubertijd of toewerken naar pensioen kunnen patronen vast gaan lopen.
  • Bij jongvolwassenen die samen met hun ouders en deels individueel hun relaties willen onderzoeken.
  • Het opvoeden van kinderen kan veel eigen pijn triggeren. Je hier meer bewust van worden kan al heel helpend zijn.
  • Het vormen van een nieuw samengesteld gezin of het weer vormgeven van alleenstaand ouderschap.
  • Bij volwassenen kunnen er allerlei momenten zijn waarop je de relatie met je ouders, je broertjes en zusjes, op het werk of familie wil onderzoeken.   

  Werkwijze

  In een kennismakingsgesprek of intake wordt gekeken naar de krachten en de kwetsbaarheden en welke belangrijke mensen eventueel betrokken kunnen worden. Om verandering in het systeem te brengen hoeft niet iedereen altijd aanwezig te zijn. Ook op individueel niveau kan je goed relaties herstellen. Afhankelijk van de vraag en behoefte zal ook kennis worden overgedragen over relaties en hechting en het stresssysteem. Het in kaart brengen van het familiesysteem (genogram) wordt vaak ingezet. Systeemtherapie kan binnen 5 tot 8 gesprekken al relaties verdiepen en herstellen. De sessies duren 60 minuten als er individueel gesproken wordt en 75 minuten bij meerdere personen. Bij kleine kinderen werkt praktijk Wens alleen via de ouders/verzorgers.

  Meer weten?

  Kijk op de website van de NVRG, de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie.

  Contact

  Amsterdam-Oost
  info@praktijk-wens.nl
  +31 6 15 36 03 39
  Btw-nummer: NL001599921B46. KVK: 62975757

  Privacybeleidcookiebeleid