EFT

RELATIETHERAPIE

Visie

Opgeleid als Gezins- en Relatietherapeut bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) met verdere specialisatie in de EFT (Emotionally Focussed Therapy) (zowel de basis als verdiepende opleiding) komen deze twee denkkaders samen in mijn aanpak en visie op relaties. De eigen geschiedenis, de context waar je in leeft, de fase waarin je je bevindt, de kracht en kwetsbaarheden waar je mee te maken hebt en onze diepgewortelde hechtingsbehoefte vormen het fundament van deze visie.

  Wat is EFT?

  Emotionally FocusedTherapy (EFT) is ontwikkeld in Canada door Sue Johnson. Deze goed onderzochte vorm van relatietherapie helpt stellen om de onderlinge verbinding te herstellen of te verdiepen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wij niet alleen als kinderen maar ook als volwassen personen hechtingsbehoeften binnen de relaties die er voor ons toe doen. De wijze waarop je invulling geeft aan de hechtings behoeften vormt de basis voor de relatie. De emoties en de hechting vormen zowel de basis als het middel bij EFT. Wat je aan elkaar laat zien en wat je eigenlijk ervaart (pijnplek die geraakt wordt) en wilt bereiken (minder ruzie of minder afstand) ontvouwt zich tijdens de therapie met de therapeut als procesbegeleider. De therapie kent verschillende fases; kennismaking en stilstaan bij ieders eigen achtergrond, meer zicht krijgen op de patronen waar jullie met elkaar in vastlopen, verdieping en uitwerken van diepere relatiewonden, intimiteit en de relatie levend houden.

  De hechtingstheorie

  Ieder mens zoekt verbinding met een ander en heeft het nodig zich veilig en gehecht te voelen. Hechting is de optelsom van vrij zijn als individu, je eigen ruimte opeisen, en tegelijkertijd in verbinding staat met de ander. Hoe veiliger we gehecht zijn des te beter zijn we instaat een emotionele band met een ander te onderhouden. Als volwassene zoeken we deze veiligheid bij onze partner, "Is mijn geliefde emotioneel en fysiek beschikbaar voor mij?". Is dit niet het geval, dan voelen de partners afstand, onzekerheid of wantrouwen. Hierdoor ontstaan er negatieve interactiepatronen van vermijden of aanklampen. EFT helpt partners om deze patronen te doorbreken en (opnieuw) emotioneel en/of fysiek beschikbaar te zijn voor elkaar. Zo creëren zij een veilige verbinding.

  Wanneer EFT relatietherapie?

  bij veel verschillende problemen:

  Er kunnen veel verschillende momenten zijn waarop je samen kiest voor relatietherapie. De levensfase waar in je als stel zit zoals hele kleine kinderen of juist weer zoeken naar elkaar in de pensioenfase. Bij een vertrouwensbreuk zoals ontrouw of momenten binnen de relatie dat het er voor jou echt toe deed en je partner niet (emotioneel) beschikbaar was. Soms heb je te vaak ruzie of leven jullie juist teveel langs elkaar heen.

  Of preventief:

  EFT light kan een vorm zijn als je nog geen hele grote problemen ervaart maar nieuwsgierig bent naar kennis over de liefde, hechtingsrelaties en hoe je deze kennis kan inzetten om je relatie te voeden en als basis en gemeenschappelijk taal zodat je relatie veerkrachtig blijft! Dat kan in een groep via verschillende houd me vast trainingen maar bij praktijk Wens kan dat ook individueel, als stel, of in een vriendengroep. Er is zoveel mooie kennis om te delen!

  Werkwijze

  Een EFT relatietherapie traject duurt gemiddeld tussen de 10 en de 20 sessies. Duurt het langer dan is er niets mis met jullie maar heb je misschien wel veel meegemaakt waardoor het meer tijden geduld vraagt. Samen kunnen we kijken of we starten met wekelijkse sessies en dan naar 1x per 2 weken toewerken of 1x per 2 weken aanhouden vanaf de start. Als er veel speelt is met minder sessies starten niet aan te raden. Soms kunnen verderop in het traject een aantal individuele sessies helpen om je eigen thema’s uit te werken. Dit doen we alleen als beide partners daar achterstaan en het alleen een eigen verdieping betreft van individuele thema’s die de relatie juist weer verder kunnen helpen. De sessies duren 75 minuten, een intake 90 minuten. Ik bied voor wie wil een vrijblijvende kennismaking aan van 30 minuten. EFT-light 3 tot 5 sessies; zie de verschillende modules.

  Contact

  Amsterdam-Oost
  info@praktijk-wens.nl
  +31 6 15 36 03 39
  Btw-nummer: NL001599921B46. KVK: 62975757

  Privacybeleidcookiebeleid